12. januára 2015

Prechádzka k renesančnému kaštieľu v Diviakoch, Turčianske Teplice / Walk to the Renaissance Manor House in DIVIAKY, SLOVAKIA / La promenade au château renaissance de DIVIAKY, dans Turčianske Teplice, SLOVAQUIE




Renesančný kaštieľ v Diviakoch zo 17. storočia /
Renaissance Manor House from the 17th century in Diviaky
(Wikimedia photo)


Diviaky sú obec a miestna časť Turčianskych Teplíc. Ležia severozápadne od Turčianskych Teplíc na potoku Žarnovica s nadmorskou výškou v rozmedzí 459 - 512 m n. m. Prvý krát sa spomínajú v roku 1260 ako Dywak. Diviaky patrili jednej z najstarších a najbohatších veľmožských rodín na Slovensku Diviackovcom pochádzajúceho z hornej Nitry. Patril k nim i Vyšehrad, hradisko  na  rovnomennom vrchu v pohorí Žiar, nad obcou Jasenovo a časťou obce Nitrianske Pravno - Vyšehradné, ktoré zohralo najvýznamnejšiu úlohu v období Veľkej Moravy. Po zániku panstva Diviackovcov na Vyšehrade v rokoch 1235 – 1277, zanikla sláva Vyšehradu ako centra Turca. 

Renesančný kaštieľ v Diviakoch z východnej strany
Renaissance Manor House in Diviaky from the East site

Od 15. storočia patrili Diviaky rodu Platthy z Liptovskej Paludze, bohatému rodu, ktorý sa aktívne zúčastňoval na boji proti Turkom. Na podnet Františka Platthyho , vystavil sa v 17. storočí kaštieľ v Diviakoch, ktorý predstavuje jednu z najvýznamnejších renesančných stavieb v regióne. Preto je kaštieľ niekedy označovaný aj ako Platthyovský. Rod bol však utlačený do úzadia po tom, čo zástupcovia Turčianskej stolice ostro vystúpili proti Františkovi II. Rákocimu na Odódskom sneme v roku 1707. Po smrti Františka Platthyho, budovu zdedil jeho brat František Abrahám, ktorý dal kaštieľ prestavať. A tak vznikol z renesančnej pevnosti kaštieľ s dvoma nárožnými vežami. V pôdoryse má tvar písmena U, na západnej stene s dvoma vežami. V roku 1839 bol kaštieľ opustený. Koncom 19. storočia sa kaštieľ stal a až do konca 2. svetovej vojny zostal majetkom šľachtického rodu Pongrácz. V roku 1946 bol kaštieľ zoštátnený, pričom zápisnica o zoštátnení uvádza, že v tomto čase bol už objekt v dezolátnom stave. Kaštieľ v Diviakoch bol v rokoch 1952-58 zreštaurovaný a v súčasnosti plní objekt úlohy depozitného pracoviska Slovenskej národnej knižnice.


Vstup do renesančného zámku z dediny Diviaky
Entrance to the Renaissance Manor House in Diviaky village

V polovici 18. storočia bol postavený druhý kaštieľ v Diviakoch, rokokovo-klasicistický kaštieľ z polovice 18. storočia, s pozdĺžnym pôdorysom, v 19. storočí prestavaný. V roku 1833 pribudla v obci klasicistická zvonica z vlastných nákladov občanov. Počas I. svetovej vojny, v roku 1916, postavila židovská rodina Leopolda Lichtensteina v Diviakoch pílu. Podnik sa stal základom drevárskeho podniku Drevina, ktorá už zanikla. V apríli 1943 postavil Samuel Bibza továreň na nábytok. Dnes je tam firma pre výrobu nábytku Aldima od talianskeho majiteľa.
(Zdroje : Wikipédia Vyšehrad, teplican.sk, markado.virtunas.sk, skrz.sk, Slovenská národná knižnica).


Pre návštevníkov Turčianskych Teplíc a Turca bude príjemná 2,5 hodinová prechádzka k renesančnému kaštieľu z centra Turč. Teplíc na ulicu Matičnú do Diviak, kde je renesančný kaštieľ. Ku kaštieľu obkoleseným parkom je to 2 km, so stúpaním 1 m a klesaním 19 m. Pri kaštieli je aj železničná stanica. Kaštieľ je obyčajne zamknutý, ale ak je tam správca skôr ráno a neskoršie poobede, tak možno budete mať šťastie, že otvorí bránu a budete si môcť pozrieť kaštieľ aj zblízka. 

Nájdite si trasu na mape / Find the route on the map

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

 

Sample text

Sample Text

 
Blogger Templates