15. marca 2015

Poznávací zájazd do Montrealu / Guided trip to Montreal / Visite guidée à Montréal


Montreal Downtown, McGill Avenue

Read also this post in my English Blog with different photos.

Montreal je mesto kde som študovala a pracovala. Toto kozmopolitné mesto s bohatstvom rozmanitých kultúr je jedno z najkrajších miest na svete, vymenované UNESCOM na Mesto dizajnu. Je najväčšie mesto v provincii Quebek a druhé najväčšie francúzsky hovoriace mesto po Paríži. Ponúka nespočetné atrakcie a festivaly počas celého roka, kulinárske výlety národných špecialít, lákavé nákupy v rozličných nákupných centrách, útulných butikoch  a  prehliadky umenia v rôznych formách. Počas horúceho leta vás okúzlia modelky predvádzajúce najnovšie trendy na móloch v centre mesta považovanom za mekku módy a prejdete popri historických architektonických skvostoch za ktorými sa majestátne vypínajú moderné mrakodrapy.  Neobyčajne veľké more zelene a kvetov vás prekvapí v samotnom srdci mesta, kde si môže zahrať dokonca aj golf a elegantne si zakorčuľovať v najväčších letných horúčavách.  Preto sa s Vami podelím o krásu tohto mesta a vyberiem  Vám z Montrealu to najlepšie podľa mojej chuti. 
Montreal Downtown, Sherbrooke Street
Ak sa rozhodnete spoznať Montreal, možno budete letieť z Viedne, z medzinárodného letiska do ktorého skoro každú hodinu jazdí autobus z Mlynských Nív v Bratislave. Nasadneme do lietadla spoločnosti British Airways s prestupom na Heathrow v Londýne, ktorá máva často lacnejšie letenky triedy Economy class. Do Montrealu prídeme večer miestneho času a ubytujeme sa pri centre mesta, napríklad v 2-3 hviezdičkovom holeli/ hosteli blízko metra Guy Concordia. Unavení z dlhej cesty si hneď ľahneme a zobudíme sa len ráno. Cez otvorené okno  nás privíta rušný Montreal, s preplnenými ulicami Montrealčanov, áut a turistami fotografujúci atrakcie mesta.




Bazilika St. Joseph Basilique
Prvý deň si pozrieme moderné centrum spojené s podzemným mestom, ktoré tvoria veľkolepé nákupné a biznis komplexy vzájomne pospájané. Nevynecháme dominantu mesta, Baziliku St. Joseph, ktorej medená kupola je najväčšia po Bazilike Sv. Petra v Ríme. Druhý deň sa budeme túlať uličkami historického Montrealu, jeho malými útulnými galériami a starou veľkou lodenicou. Tretí deň budeme venovať prehliadke národnej knižnice Grande Bibliothèque du Québec s 10 tisíc užívateľmi denne a 2,7 mil. návštevníkmi v 2011, ktorá bola najnavštevovanejšia verejná knižnica v Severnej Amerike. 



Skating area in Montreal Downtown, the entrance from Metro
Z metra na klzisko Le 1000, Montreal Downtown

Poobede si zakorčuľujeme v rytme salsy,  pri káve a v prostredí reštaurácií v Atrium Le 1000 de la Gauchetière na prízemí impozantného mrakodrapu. Večer si pôjdeme zatancovať Pod hviezdami v parku Mont Royal, tancami rôznych národností. Nasledujúci deň sa vyberieme na výlet na Niagarské vodopády cez Toronto, kde je CN Tower a s jej 553,33 m je druhá najvyššia veža na svete  ponúkajúca panoramatický pohľad na veľkomesto. 
Klzisko Le 1000 Skating Arena
Keď sa vrátime po dvoch dňoch do Montrealu, na záver nášho zájazdu sa vyberieme na túru objavovania čokolády ako afrodiziaka u  Chez Juliette & Chocolat na Rue St-Denis a Godiva v obchodnom centre Eaton. Tieto reštaurácie a prestížne obchody s čokoládou sa špecializujú na vysoko kvalitnú a úzkoprofilovú čokoládu. Hýčkať nás budú starostlivo vybraté čokoládové pralinky z celého sveta, s chuťou tak rôznorodou, ako ich pôvod. Čokoláda je ušľachtilá prísada, ktorá bude súperiť s odrodami najlepších vín s variáciami rôznych chutí. Pri našom odchode si zakúpime čokoládové darčeky ako suvenír pre našich blízkych, ktorí na nás čakajú doma a tešia sa so zvedavosťou na náš návrat.  

Montreal Downtown, St. Catherine Street


Čokoládový obchod Godiva Chocolate Boutique






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

 

Sample text

Sample Text

 
Blogger Templates