26. októbra 2018

Kúpele Turčianske Teplice v noci a jablkovomaková štrúdľa / Spa Turčianske Teplice in Night, Slovakia, and Apple Strudel


Kúpeľné mestečko Turčianske Teplice patrí medzi najstaršie kúpeľné mestá v strednej Európe.  Leží v malebnom  údolí horného Turca pod juhozápadným výbežkom  Veľkej Fatry. Neďaleko sa rozprestierajú severné svahy Kremnických vrchov a holé grúne Lazkov, ktoré lákajú na výlety a túry.





Jablkovo maková štrúdľa / Apple strudel

(recept je nižšie, the recipe is below)

Video Turčianske Teplice Spa in the night



Prvá zmienka o T. Tepliciach je z roku 1281. Vtedajší kráľ Ladislav IV. darovacou listinou poručil hájske panstvo (dnešná obec Háj pri T. Tepliciach) a na jeho západnej časti ležiace teplé pramene grófovi Petrovi. Vzrušujúci rok sa stal rok 1423 keď tam prišiel kráľ  Žigmund na dlhší pobyt, keď pravdepodobne používal pramene. Predpokladá sa, že kúpele boli v tej dobe ešte zanedbané a viedli sa spory o vlastníctvo kúpeľov, hlavne so zemepánmi Révayovcami. Po dlhých sporoch vyšlo napokon víťazne mesto Kremnica, čo bolo pre kúpele veľmi prospešné, ktorá zabezpečila vývoj a rozkvet týchto kúpeľov. V r. 1568  bol ustanovený kúpeľný lekár Ján Barbierer z Mošoviec, zakladateľ prvej lekárskej siene v kúpeľoch. 




Aj keď boli teplické pramene v tom čase navštevované a veľmi známe, túžby Kremnice postaviť v T. Tepliciach budovy na ubytovanie hostí sa splnili až v r. 1885 kedy sa postavila tzv. hlavná budova pomenovaná hotel „Alžbeta“ ktorá bola spojená s „Modrým zrkadlom“. Veľký podiel na neskoršej výstavbe T. Teplíc mal kremnický mešťanosta Jozef Chabada, ktorý prekonávajúc prekážky vytvoril podmienky pre výstavu dnešných T. Teplíc.  Prvé súkromné vilky a domy vystavil mestský inžinier mesta Kremnice Jozef Gerstner. 

Za prvej svetovej vojny sa kúpeľný život čiastočne obmedzil. Pre prechodných hostí bol k dispozícii len Kamenný dom, zatiaľ čo dvojposchodová budova hotela Alžbeta slúžila za vojenskú nemocnicu Červeného kríža pre frontových vojakov. Po skončení vojny a za Československej republiky Kremnica zostala majiteľom kúpeľov a prikročilo sa k budovaniu moderných kúpeľov.

Kúpeľný život sa v rukách nájomníkov kúpeľov menil na výhodný obchod ktorého jedinou snahou bolo čo najrýchlejšie zbohatnúť. V T. Tepliciach sa striedali hostia z majetných vrstiev a najistejšie zisky z kúpeľov malo mesto Kremnica. Počas druhej svetovej vojny sa T.Teplice stali evakuačným strediskom. Po vojne sa v r. 1948  kúpele poštátnili čo zabránilo kšeftáreniu s darom prírody. 

Turčianska minerálka sa používa k čiastočným i celkovým kúpeľom, ale aj k pitným kúram pri určitých druhoch ochorení. Bohato mineralizovaná (sírany, hydrouhličitany, vápnik, horčík, železo a ďalšie) turčianska termálna voda má dokázateľne liečivé účinky na ochorenia pohybového aparátu, urologické, nervové a gynekologické ochorenia. 

Turčianske Teplice zmenili niekoľkokrát názov počas svojej histórie. Do r. 1948 boli Štubnianske, potom sa premenovali na Turčianske Teplice. 

Okolo kúpeľov sa postupne utvoril prekrásny park, ktorý siaha až po dedinku Dolnú ŠtubňuV parku bol postavený aj dom pre záhradníka a skleníky.


u Záhradníka v kúpeľnom parku / at the Gardener in the spa park

Aj obyvatelia dedinky Dolná Štubňa mali možnosť v minulosti navštevovať kúpele. Celé rodinky prešli parkom a prišli do tzv. ľudového bazéna. Prameň sa nachádza v terajšom SPA & AQUAPARK. Ženičky z Dolnej Štubni počas sobôt vedeli upiecť výbornú makovo jablčnú štrúdľu, na ktorej si pochutnávala celá rodina po nedeľňajšom obede. Gazdiná rozprestrela na stôl plachtu, na ktorej ťahala štrúdľové cesto skoro na celý stôl. Z neho pripravila niekoľko štrúdlí, ktoré položila na niekoľko plechov. Tu je aj recept. 

Jablkovo maková štrúdľa / Apple Strudel

(English recipe below)




Zloženie:

Fillo cesto pre 3 strudle (6 vyvaľkaných kusov)
1 žĺtok
150 ml mlieka

Náplň:
200 g pomletého maku
15 strúhaných jabĺk
150 g sušených hrozienok (opláchnutých vriacou vodou)
5 polievkových lyžíc škoricového cukru
10 lyžíc granulovaného cukru (bieleho alebo hnedého)
150 g masla, rozpusteného

Postup :
1. Rozprestrieme 1 fillo na papier na pečenie, nakvapkáme maslo, položíme naň ďalšie fillo, znova ho pokvapkáme maslom, posypeme makom, hrozienkami, nastrúhanými jablkami, škoricovým cukrom, granulovaným cukrom po celej dĺžke pečiva. 


2. Pokvapkáme maslom a zrolujeme fillo s plnkou do závinu. Uzavrieme kraje pečiva pomocou trochu vody na prstoch. Opakujeme ešte 2x takže dostaneme 3 štrúdle. Rozšľaháme žĺtok s mliekom a potrieme pečivo. Prípadne sa môže použiť len maslo. Pečieme v predhriatej rúre 45 minút pri 180 ° C,  alebo až do zlatohnedej farby. Nakoniec posypeme práškovým cukrom na upečený závin. 

Apple Strudel

Ingredients:

Fillo pastry for 3 strudels
1 yolk
150 ml milk

Filling:
200 g grinded poppy seeds
15 grated apples
150 g dried raisins (rinsed with boiled water)
5 tbsp cinnamon sugar
10 tbsp granulated sugar (white or brown)
150 g butter, melted

Method:
1. Spread a fillo sheet on the baking paper, brush with butter, place on it another sheet of fillo, brush again with butter, arrange poppy seeds, raisins, apple filling,  cinnamon sugar, granulated sugar down the middle of the pastry lengthwise. 


2. Sprinkle with butter, fold the pastry lengthwise around the mixture. Seal edges of pastry by using a bit of water on your fingers. Whisk egg and milk together and brush onto top of pastry. Optionally, only butter can be used. Bake in preheated oven for 45 minutes, or until golden brown at 180 °C. Finally, sprinkle powder sugar over the baked strudel.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

 

Sample text

Sample Text

 
Blogger Templates