28. septembra 2014

Rabaska v Parku Rivière-des-Mille-Iles - Rabaska in Parc de la Rivière-des-Mille-Iles, Quebec


Začiatok plavby - 10-miestne rabasky pri doku
Beginning of the cruise - 10-seat rabaskas at the dock

Parc de la Rivière-des-Mille-Iles  - anglicky River Park of the Thousand Islands – slovensky Riečny park tisíc ostrovov -  je  najväčší  park v metropolitnej oblasti Montrealu. Jeho časť je považovaná ako úkryt v divokej prírode o čom svedčí bohatá a jedinečná biodiverzita. Môžete si tu prenajať vodné člny (kanoe, kajaky, veslice, rabasky) a pripojiť sa k animovaným túram alebo plavbám na ostrovy. Je to park prírodného prostredia, jazier, ostrovov, mokradí a brehov. Je vytvorený kanálom rieky Ottawa na juhozápade Quebeku ktorá tečie do rieky Rivière des Prairie. Park zahŕňa obecné a súkromné pozemky v kombinácii s prácou Eco-Nature a zapojenie lužných vlastníkov v prospech ochrany životného prostredia. Toto územie, chránené od roku 1998, sa skladá z desiatich ostrovov pokrývajúcich 26,2 ha súkromných pozemkov, ktoré patria k mestám Laval, Rosemère a organizácie Eco-Nature, do ktorých sa môžete sami plaviť. Jedným z vlastníkom takéhoto ostrova je aj známa pop-diva Celine Dion, ktorá na ostrove Île Gagnon  udržuje svoju montrealskú rezidenciu. Nedávno však svoje extravagantné sídlo vypísala na predaj.


Počas horúceho leta v Montreale, únik do takéhoto parku je úľavou. Preto v jeden letný víkend sme sa so skupinou asi 16 ľudí vybrali do Parc de la Rivière-des-Mille-Iles. Z Montrealu autom po diaľnici Transcanadienne  naprieč mesta Laval smerom k Boulevard Sainte-Rose, 345, Laval, to trvalo asi 30 minút kým sme dorazili na miesto. Tam sme sa rozdelili na dve skupiny, tí čo si prenajali 10-miestnu rabasku, a tí viac odvážnejší šli na kanoe

S rabaskou som sa stretla prvý krát a jej názov mi bol nezvyčajný. Rabaska alebo Maître kanoe (francúzsky: canot de maître, pomenované podľa Louis Maitre, remeselníka z Trois-Rivières, ktorý ju vyrobil)  bola pôvodne veľká kanoe vyrobená z kôry stromu, ktorú používali pôvodní domorodci Algonquinovia pochádzajci z južného Quebeku a východného Ontária v Kanade. Dnes žijú v deviatich komunitách v meste Quebec a jednej v Ontáriu. Rabasku tiež používali francúzski a kanadskí cestovatelia, prieskumníci a obchodníci počas 17. - 19. storočia (podľa Wikipédie TU). 


Shooting the Rapids (Frances Anne Hopkins, 1879), from Wikipedia

Pri našej dobrodružnej plavbe v rabaske nás bolo desať a tri páry si prenajali tri kanoe.  Zapli sme si záchranné vesty, nasadli do člnov a vyrazili sme. Medzi nami boli takí, čo tu boli už predtým a tak navigovali celú skupinu. Spoločne sme sa plavili po rieke a pred nami sa míňalo niekoľko ostrovčekov. Na ostrovoch dodnes stojí pár starých domčekov, ktoré sú prázdne a väčšina z nich bolo zbúraných.  Najhlavnejšiu vec, ktorú uvidíte na rieke v týchto dňoch, sú vodáci a ostatní jachtári.

 Veslovanie v rabaske
Rowing in rabaska


Medzi ostrovami / Between isles

Veslovali sme aj medzi leknami / We also rowed among the water lilies

Kanoing
Canoeing

Slnko pálilo a asi v polovici cesty po 2 hodinách veslovania sa pred nami vynoril Ile-des-JuifsOstrov židov, ktorý dostal meno po židovskej rodine ktorá kúpila ostrov. Zamierili sme k doku, priviazali člny a vykročili na ostrov.

Priviazali sme člny a vykročili na ostrov
We tied the boats and stepped on the island

Ile-des-Juifs - Ostrov židov
Isle of Jews


 Na ostrove medzi rastlinami bol aj nápis, ktorý upozorňoval na sumach jedovatý. 
There was also an inscription between plants on the island, pointing to a plant, poison ivy.


Prechod chodníkmi Ostrova židov
Transition through walkways in the Island of Jews


Turistickými chodníkmi sme prechádzali lesíkom a oboznamovali sa s prírodou. Často sa objavovali tabuľky s nápismi, ktoré nás informovali o danom regióne. Asi po dvoch hodinách chôdze sme prišli späť k doku. Nasadli do člnov a vracali sa späť. 


Návrat / Coming back

Do Montrealu sme prišli poobede, v horúcom sparnom dni sme ešte sadli do klimatizovaného McDonaldu a dali chladený nápoj. A na druhý deň ma boleli svaly, keďže nechodím pravidelne na športové akcie a aktivity. Ale zostala mi pekná spomienka na tento neobyčajný park a rabasku, ktorú som skúsila prvý krát. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

 

Sample text

Sample Text

 
Blogger Templates