1. októbra 2014

Na TRASE milovníkov MAJÁKOV a ich symbolov / On the TOUR of LIGHTHOUSE lovers and their symbols / Sur le TOUR des amoureux de PHARES et leurs symboles


Obrázok z Wikimedia Commons

Majáky sú vysoké, zväčša kruhové stavby na pobreží slúžiace pre navigáciu a pomoc lodiam. Nepatria  k skvostom architektúry a ani neponúkajú luxusné pláže a napriek tomu priťahujú turistov. Toto čaro majákov som si uvedomila až v ich prítomnosti  na Ostrove princa Edwarda a zanechali vo mne zvedavosť dozvedieť sa o nich viac.  Na Ostrove PE prítomnosť majákov je veľmi ocenená a ich história a symboly otvárajú brány pokoja, nádeje a komfortu.

Zvlnené pobrežie tohto malého ostrova, najmenšej kanadskej provincie, tvorí dĺžku 1760 km a je lemované viac než 45 majákmi rôznych veľkostí a tvarov. V blízkosti pieskových pláží stoja majáky  vysoko na útesoch z červených skál a stále usmerňujú námorníkov od nebezpečných útesov do bezpečných prístavov. Osem  z nich sú otvorené aj verejnosti a turizmu. Tieto sa nachádzajú na trase milovníkov majákov z ktorých najstarší je maják Point Prim (18,2m) vystavaný v roku 1846. Ďalšími majákmi na tejto prehliadke sú Maják West Point (20,6 m) vybudovaný v roku 1875, Victoria Rangelight (10,7m) je z roku 1879, Wood Islands (15,2) z roku 1876, Panmure Head (17,6m) z roku 1851.  V  Cape Bear (12,4m) z roku 1881 sa začul signál ohrozenia keď sa Titanik začal potápať 400 míľ od Newfoundlandu, Kanade,  v Atlantickom oceáne. Maják East Point (19,2m) je situovaný na samom východnom konci ostrova  v mohutných prílivoch, ktoré tvoria ukážku prírodných síl. Dnes tieto majáky začali druhotnú kariéru múzeí, reštaurácií, hostincov a obchodov so suvenírmi a ponúkajú len tie najkrajšie pohľady na vody oceánov a morí pri západe slnka. V lete tu teplota dosahuje niekedy viac než 30 °C kde letné dni a večere osviežuje vánok alebo mierny vietor.


Cesta k pobrežiu v Summerside, meste na Ostrove Princa Edwarda /
Summerside, a city in Prince Edward Island

V minulosti majáky so svojim svetlom spĺňali nevyhnutnú ochranu pred stratami životov a stroskotaním obchodných a rybárskych  plavidiel z Európy a Spojených štátov počas tmavých nocí.  Na opustenej časti ostrova býval strážca majáku, ktorý musel udržiavať svetlo, keďže v tej dobe ešte neboli elektricky vybavené a moderné veže. Bol to vlastne hrdina zachraňujúci ľudské životy dlhé mesiace izolovaný od ľudskej civilizácie. V pamäti mi ostal jeden romantický príbeh strážcu majáku a jeho statočnej ženy, ktorá mu pomáhala na ostrove a vychovávala ich deti. Napriek niekedy ťažkým a nebezpečným prírodným podmienkam, rodina objavila radosť a šťastie uprostred divokej a krásnej  prírody.


Pobrežie Ostrova princa Edwarda z červených skál blízko pláži z jemného zlatistého piesku / 
Red sandstone cliffs of Prince Edward Island near fine sand beaches 

Môj príchod na Ostrov PE po dlhej ceste z Montrealu do mestečka Summerside sprevádzal pohľad na pobrežie lemované bielymi jachtami a člnmi medzi ktorými sa objavil symbolický maják dotvárajúci scenériu a pokojné prostredie. Priatelia, kanadskí obyvatelia ostrova, ktorí ma pozvali na ostrov, boli príjemní sprievodcovia a ukázali mi to najdôležitejšie nielen v ich meste, ale aj na Ostrove. Dom Anny zo zeleného domu a rezidenciu kanadskej spisovateľky Lucy Maud Montgomery, ktorá preslávila tento ostrov svojou novelou, hlavné mesto ostrova Charlottetown  a jeho historickú radnicu, festival jazzovej a klasickej hudby Indian River Festival, ktorý sa práve konal vo francúzsko-gotickom kostole St. Mary, plávanie vo vodách Zálivu Sv. Vavrinca neďaleko útesov z červených pieskových skál a oddych na plážach z jemného zlatistého piesku.


Mesto Summerside na Ostrove princa Edwarda /
Summerside city in Prince Edward Island

Pri pohľade na maják týčiaci sa vysoko na útese som si uvedomila pokojnú atmosféru krajiny, osamelé chodníky ktoré lákajú k romantickým potulkám  a tajomnosť  majáku zahaleného v histórii námorníckych príbehov. Pôvab krajiny kde maják dominoval ma viedol k hľadaniu jeho spirituálneho významu  a nakoniec som našla symboly  ktoré zachytávajú maják v priliehavom literárnom diele "Maják ako symbol" autora Josepha Paneka. Možno že aj čitatelia tohto symbolického prirovnania nájdu v ňom význam majáka pre ich cesty k novým obzorom a destináciám.

Maják ako symbol

(preložené z originálu autora Joseph Panek"Lighthouse as a symbol")

Symbolicky je maják podobný hviezde a pustovníkovi z tarotových karát. Ako hviezda vedie všetkých tých, ktorí hľadia k nebu a ako pustovník usmerňuje tých, ktorí chcú vystúpiť na vrchol hory, alebo dosiahnuť najvyšší duchovný bod tu na zemi. Maják slúži ako sprievodca a je inšpiráciou pre všetkých, ktorí sú buď na plavbe alebo zmietaní vo vode. Obrazne povedané, pretože vodný živel predstavuje emócie, maják je symbolom duchovnej sily a emocionálny sprievodca v čase keď  máme pocit, že sme bezmocne hodení do mora vnútorného zmätku. Búrka vzniká z vetra, vzduchu a dažďa. Pretože vzduch predstavuje myseľ a voda emócie, búrky symbolizujú rozrušené myšlienky a emócie. Obrazne, búrky sú náš vnútorný nepokoj, ktorý  trápi našu myseľ a naše podvedomie.

Skaly, útesy a plytké vody symbolizujú finálne nebezpečenstvo a utrpenie, ktoré sa zdá, že sprevádza koniec každej turbulentnej cesty. Rovnako ako príslovie "vždy je najtemnejšie pred svitaním ", najväčšie nebezpečenstvo a beznádej sa dostaví na koniec emocionálneho zmätku. To je chvíľa, kedy máme pocit zdvihnúť naše ruky a vzdať sa. Avšak, to je len hneď po okamihu, keď naše problémy sa začínajú riešiť, kríza odchádza a my dosiahneme jasnosť a porozumenie, ktoré sme zúfalo hľadali.

Sila majáku je symbolizovaná jeho umiestnením. Je postavený na najvyššom mieste pozemku, ktorý je najbližšie k moru a k jeho nebezpečenstvu. Jeho kruhová konštrukcia je odolná najviac víchrici, ktorú čas a príroda môže vrhnúť na maják. Pretože kruh je symbolom božstva, kruhová štruktúra majáka symbolizuje stabilné a spoľahlivé duchovné vedenie pri našich mentálnych a emočných búrkach.

Lampa je vodiace svetlo, svietiace oko, ktoré svieti vo všetkých smeroch a umožňuje všetkým, ktorí sa zmietajú v mori ju použiť ako ústredný bod, aby ich manévroval do pokojných vôd bezpečného prístavu na ktoré maják dohliada. Preto symbol majáka nám pripomína, že bez ohľadu na turbulenciu nášho emocionálneho mora, potrebujeme sa len zamerať sa na vodiace svetlo duchovného majáka v nás. Náš vnútorný maják je našou vnútornou silou. Náš vnútorný maják je tiež náš duchovný sprievodca, ktorý nás bezpečne riadi do pokojnej zastávky, ktorá nám poskytuje pokojné vody, bezpečný prístav a emocionálny kľud od búrlivých morí, ktoré nás obklopujú v súčasnej dobe.

Potom, čo sme v bezpečí v našom prístave pokoja, môžeme lepšie zhodnotiť emocionálne prílivy a prúdy, ktoré dočasne rušia našu cestu. Potom, čo naša emocionálna búrka nakoniec prejde, opäť sa budeme môcť vydať na more a užívať si jasné nebo, pokojné more a prosperujúce vody, keďže veselo plávame smerom k novému horizontu a novému dobrodružstvu.

Zdroje:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

 

Sample text

Sample Text

 
Blogger Templates