26. septembra 2014

Cabane à sucre - Javorový sirup v Quebeku - Sugar Shack in Quebec


                           Sucrerie de la Montagne, Quebec, Mont Rigaud
                           Cukrové chalúpky na vrchu Rigaud v Quebeku

Kanada je známa pre svoj javorový sirup. Ten slúži ako sladidlo, robia sa z neho sladkosti aj polevy na sladké jedlá. Je zdravší než klasický rafinovaný biely cukor. Vyrába sa z miazgy kanadského javora - do stromu sa navŕta dierka, ktorá odkvapkáva miazgu. Zo 40 litrov miazgy sa vyrobí iba jeden liter sirupu. Najviac je produkcia sirupu sústredená v Quebeku, kde sa vyrobí až tri štvrtiny svetovej produkcie javorového sirupu (turisimo.cz).

Čo je Sucrerie de la Montagne?

Ak chcete vidieť tradíciu výroby javorového sirupu, tak musíte navštívíť Sucrerie de la Montagne na vrchole kopca Mont Rigaud, západne od Montrealu.  Je to autentická "cukrová chalúpka" kde sa pripravuje javorový sirup,  otvorená po celý rok. Označená oficiálne ako "miesto Patrimoine QUEBECOISE" (quebecké dedičstvo), toto spoločenstvo niekoľkých cukrových
drevených domov  nachádzajúcich sa  uprostred 120 akrového lesa storočných javorov (akr – približne 0,4047 hektára) na  Sucrerie de la Montagne  prenesie návštevníkov  naspäť do histórie a poskytne  momentálny záblesk života, ako to skutočne bolo pre quebeckých a kanadských priekopníkov (sucreriedelamontagne.com).




Lesná cesta do cukrovej chalúpky / Forest trail to the sugar cottage (shack)

Lesná cesta do cukrovej chalúpky / Forest trail to the sugar shack

Po čase uvidíme cukrovú chalúpku medzi storočnými javormi / 
After a while of hiking, we will see a sugar shack between the century-old maples


A takto to vyzerá vo vnútri cukrovej chalúpky pri fotografii pôvodného majiteľa Pierra Fauchera a autentickom zariadení interiéru.
Inside of the sugar shack, the photo of the original owner Pierre Faucher and authentic furnishings.

Autentický interiér Cukrovej chalupy Cabane à sucre Sucrerie de la Montagne 
Inside of the sugar shack with the original settings

Zakladateľ cukrovej chalúpky je Pierre Faucher /
Founder of Sucrerie de la Montagne, Pierre Faucher

Zakladateľom Sucrerie de la Montagne je Pierre Faucher a jeho syn Stefan, ktorí  oddane zachovávajú dedičstvo svojich predkov a udržiavajú quebecké tradície s autenticitou. Nájdete tu skupinu drevených budov, ktoré vyzerajú, že vyšli zo stránky kanadskej historickej knihy. Dvere sa vŕzgavo otvárajú. Pricestovali ste naspäť do minulosti. Vitajte v svete quebeckej tradície, ktorá prežila nadčasové skúsenosti "cukrenia".

V miestnosti kde sa vyrába javorový sirup. Na stene je podobizeň pôvodného majiteľa a pod ním sú formičky, ktoré sa používajú pri výrobe. 
In the room where maple syrup is produced. The portrait of the original owner on the wall and the molds for the production of maple syrup below.


A takto sa môžete vyfotografovať so Stefanom ako váš suvenír, synom pôvodného zakladateľa, ktorý je súčasným majiteľom chalúpky /
And so you can take a photo for your souvenir-memories with the son of original founder, Stefan, who is the current sugar shack´s owner 

Cabane à sucre Chez Dany 

Cukrová chalupa U Danyho



Ďaľšia cukrová chalúpka kde sme sa zastavili je zasadená v samom srdci krásneho regiónu Mauricienne, Trois-Rivières na polceste medzi Montrealom a Quebec City (exit 192 od hlavnej cesty 40), asi 1,5 hodiny cesty od Montrealu. Budete prijatý v dekore čarovnej krajiny a atmosféry typickej pre quebecké "cukrovanie". Budete sa môcť naraňajkovať, naobedovať, navečerať a ochutnať javorový sirup priamo pri jeho príprave na ľadovom podnose. Majiteľ má vo dvore drevené budovy kde môžete vidieť celú technológiu výroby javorového sirupu. Váš pobyt počas stolovania spríjemní huslista hrajúci hudbu typickú pre tento kraj. 
Cukrová chalupa U Danyho
Dany sugar shack




Ochutnávanie javorového sirupu karamelizujúceho priamo na ľade.
Tasting maple syrup caramelized directly on the ice.


V interiéri cukrovej chalpky U Danyho
Inside of Dany sugar shack

... a posedenie si pri hudbe typickej quebeckému kraju.
... and dining with the music typical of Quebec regions

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

 

Sample text

Sample Text

 
Blogger Templates