6. septembra 2015

Festival humoru v historickej Kremnici / Festival of Humor in Historical Kremnica, Slovakia / Festival de l'Humour à Kremnica Historique en Slovaquie

Balkánska bubenícka a tanečná show z Rumunska / 
Balkan drummer and dance show from Romania

Predchádzajúci víkend sa konal európsky festival humoru – Kremnické gagy - Kremnica Gags, tak ako sa koná každý rok. Do starobylej Kremnice prišli divadelné skupiny a známi humoristi nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Ulice ožili a historická Kremnica sa naplnila hosťami, ktorí si mohli vybrať svoj program z niekoľko desiatok predstavení a výstav konajúcich sa na rôznych miestach v Kremnici, od rána do polnoci; v areáli mestského hradu, pod hradným zámkom v Šapitó Európa, Námestí SNP a Štefánikovom námestí, v kine Akropola, mestskom kultúrnom stredisku, gotickom podzemnom klube Labyrint, na nádvorí Múzea mincí a medailí a inde. Múzeá sa zaplnili, zámocký hrad sa stal rušným miestom, kde turisti pešo vystupujú po schodoch do najvyššieho miesta hradnej hodinovej veže, aby sa im naskytol úžasný pohľad z výšky na Kremnicu a jej prírodné okolité krásy. V tento čas, námestie je lemované  stánkami so  suvenírmi, dobrotami, koláčmi, klobásami a chutnou cigánskou pečienkou. 

Stánky so suvenírmi / Stalls selling souvenirs

                          Stánky so suvenírmi / Stalls selling souvenirs

Slovenské kulinárske špeciality / 
Slovak culinary delicacies

Stánok s cigánskou pečienkou / 
Stand with Gypsy roast

Stánok s indickými špecialitami 
Stand with Indian specialties

Stánok s indickými zdravými špecialitami 
Stand with Indian healthy delicacies

Stánok s talianskymi špecialitami 
Stand with Italian delicacies

V uliciach tancujú a spievajú umelecké súbory, karikaturisti kreslia portréty náhodných prechádzajúcich, deti sa hrajú pri barokovej fontáne na námestí a v uličke Slávnych nosov preplnenou turistami a stánkami sa otvárajú brány Múzea gýču. 

Vchod do Múzea gýču / 
Entrance to the Museum of Kitch

Brána do Múzea gýču / 
Gate to the Museum of Kitch

Lístky na niektoré predstavenia sa vypredajú rýchlo a treba ich zakúpiť vopred. Ich cena sa pohybuje od 3 do 18 , ale môžu sa nájsť aj predstavenia s voľným vstupom, ktoré bývajú veľmi zábavné.

Predstavenia pod hradbami mestského zámku / 
Performances under the walls of the town's castle

Tento rok počasie Festivalu prialo, od piatku do nedele bola Kremnica zaplavená slnečnými lúčmi v horúcich dňoch. 

Osviežujúca baroková fontána /
Refreshing baroque fountain

Medzi množstvom účinkujúcich, zo zahraničia sa vynímal na námestí  pouličný  klaun z Nového Zélandu, Divadlo Bolka Polívky z Čiech, pantomína z Prahy, groteskná show z Berlína, tanečno-žonglérska show cirkusanta z Tel Avivu, marlonetové divadlo z Maďarska, balkánska bubenícka a tanečná show z Rumunska, vernisáž našich a medzinárodných karikaturistov z Poľska, Švédska, Česka a iných krajín,  tak ako aj množstvo iných slovenských a českých umeleckých skupín. Na Festivale nechýbal ani známi slovenský humorista Milan Lasica a Radošinské naivné divadlo. 

Bolek Polívka z Brna, Čiech, na mestskom hrade/ 
Actor Bolek Polívka from Brno, Czech Republic, in the town´s castle

Show s Milanom Markovičom v podzemnom klube Labyrint
Show with Slovak humorist Milan Markovič in the underground club Labyrinth

Počujúc hovor odchádzajúcich turistov na stanici v Kremnici, 35. ročník festivalu Kremnické gagy bol znovu obľúbeným podujatím, na ktoré sa budú tešiť bývalí účastníci ale aj noví diváci, ktorí navštívia Kremnicu na budúci rok ponúkajúcu zábavu a neobyčajné spomienky z umeleckých zážitkov.

          ... a takto to bolo minulý rok... /...and this was in the last year...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

 

Sample text

Sample Text

 
Blogger Templates