20. júna 2015

Na bicykli popri farebných poliach Horného Turca / Biking along the color fields of the Upper Turiec, SLOVAKIA/ En vélo autour de champs colorés de Horný Turiec

Ak chcete vidieť panorámu Malej a Veľkej Fatry lemovanú rôznofarebnými poliami obrábaných obyvateľmi malebných dediniek v ich blízkosti, tak sa vyberte bicyklom v lete, hlavne v júni, po trase z Turčianskych Teplíc cez Turčiansky Michal do Mošoviec. V tejto dedine sa oplatí navštíviť kaštieľ grófov Révayovcov z 18. storočia s anglickým parkom o rozlohe okolo 16 hektárov, ako aj rodný dom básnika Jána Kollára z konca 18. storočia. 


Ľanové polia s panorámou Malej Fatry v júni pri Turčianskom Ďure/ 
Flax seed fields with panorama of Low Fatra in June close to Turčiansky Ďur, Slovakia


Potom môžete pokračovať do vstupnej brány Národného parku Veľká Fatra, do svojráznej dediny Blatnica. V jej blízkosti sú zrúcaniny hradu z 13. storočia. Ak vstúpite do Gaderskej doliny, nezabudnite ochutnať výbornú špecialitu miestnej horskej reštaurácie - Gaderskú kávu. Keď budete opúšťať reštauráciu, nezabudnite sa pozrieť na potok s priezračnou horskou vodou, ktorý sa vinie popri reštaurácii.

Po horskej káve vaša trasa bude viesť do malej dedinky Valentová, z ktorej sa ľahko môžete dostať na Ranč Amadeus, kde si zajazdíte na čistokrvných arabských koňoch. Ak ste nie zvyknutí na takéto jazdenie, nemusíte sa báť, jazda s inštruktorom bude bezpečná.


Ranč Amadeus s panorámou Veľkej Fatry / 
Amadeus Ranch with panorama of Great Fatra, Slovakia

Keď prídete do dediny Jazernica, môžete vybočiť z navrhnutej trasy a smerom k dedine Kláštor pod Znievom sa naskytne pohľad na nebovomodré rozkvitnuté ľanové polia. Medzi nimi kvitnú niekde ostrovčeky čerených divých makov. Pri panoráme Malej Fatry rozkvitá aj niekoľko žltých polí repky olejnej, ktoré dobre kontrastujú s modrou oblohou a modrozelenými horami. 




Polia repky olejnej s panorámou Malej Fatry v máji / 
Oilseed rape fields with panorama of Low Fatra in May, Slovakia 


Polia repky olejnej s panorámou Veľkej Fatry v máji / 
Oilseed rape fields with panorama of Great Fatra in May, Slovakia 

A nakoniec sa budete vracať do kúpeľov Turčianske Teplice cez obec Diviaky, kde si môžete pozrieť renesančný kaštieľ (17. storočie) a rokokový kaštieľ (18.storočie). Celá táto trasa bude mať približne 31 km a po nej v kúpeľoch Turčianske Teplice si môžte dopriať relaxačný kúpeľ v liečivej termálnej vode. 

Podrobnú mapku tejto trasy nájdete na stránke  Cykloturistika pod číslom trasy 5. 

Dúha nad Horný Turcom / Rainbow over Upper Turiec


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

 

Sample text

Sample Text

 
Blogger Templates