Sucrerie de la Montagne, Quebec, Mont Rigaud -
Cukrové chalúpky na vrchu Rigaud v Quebeku
Kanada je známa pre svoj javorový sirup. Ten slúži ako sladidlo, robia sa z neho sladkosti aj polevy na sladké jedlá. Je zdravší než klasický rafinovaný biely cukor. Vyrába sa z miazgy kanadského javora - do stromu sa navŕta dierka, ktorá odkvapkáva miazgu. Zo 40 litrov miazgy sa vyrobí iba jeden liter sirupu. Najviac je produkcia sirupu sústredená v Quebeku, kde sa vyrobí až tri štvrtiny svetovej produkcie javorového sirupu (turisimo.cz).
Čo je Sucrerie de la Montagne?
Ak chcete vidieť
tradíciu výroby javorového sirupu, tak musíte navštívíť Sucrerie de la Montagne
na vrchole kopca Mont Rigaud, západne od Montrealu. Je to autentická "cukrová
chalúpka" kde sa pripravuje javorový sirup, otvorená po celý rok. Označená
oficiálne ako "miesto Patrimoine QUEBECOISE" (quebecké dedičstvo),
toto spoločenstvo niekoľkých cukrových
drevených domov nachádzajúcich sa uprostred 120 akrového lesa storočných javorov (akr – približne 0,4047 hektára) na Sucrerie de la Montagne prenesie návštevníkov naspäť do histórie a poskytne momentálny záblesk života, ako to skutočne bolo pre quebeckých a kanadských priekopníkov (sucreriedelamontagne.com).
drevených domov nachádzajúcich sa uprostred 120 akrového lesa storočných javorov (akr – približne 0,4047 hektára) na Sucrerie de la Montagne prenesie návštevníkov naspäť do histórie a poskytne momentálny záblesk života, ako to skutočne bolo pre quebeckých a kanadských priekopníkov (sucreriedelamontagne.com).
Lesná cesta do cukrovej chalúpky / Forest trail to the sugar cottage (shack)
Lesná cesta do cukrovej chalúpky / Forest trail to the sugar shack
Po čase uvidíme cukrovú chalúpku medzi storočnými javormi /
After a while of hiking, we will see a sugar shack between the century-old maples
A takto to vyzerá vo vnútri cukrovej chalúpky pri fotografii pôvodného majiteľa Pierra Fauchera a autentickom
zariadení interiéru.
Inside of the sugar shack, the photo of the original owner Pierre
Faucher and authentic furnishings.
Autentický interiér Cukrovej chalupy Cabane à
sucre Sucrerie de la Montagne
Inside of the sugar shack with the original settings
Zakladateľ cukrovej chalúpky je Pierre Faucher /
Founder of Sucrerie de la Montagne, Pierre Faucher
Zakladateľom
Sucrerie de la Montagne je Pierre Faucher a jeho syn Stefan, ktorí oddane
zachovávajú dedičstvo svojich predkov a udržiavajú quebecké tradície s
autenticitou. Nájdete tu skupinu drevených budov, ktoré vyzerajú, že vyšli zo
stránky kanadskej historickej knihy. Dvere sa vŕzgavo otvárajú. Pricestovali
ste naspäť do minulosti. Vitajte v svete quebeckej tradície, ktorá prežila
nadčasové skúsenosti "cukrenia".
V miestnosti kde sa vyrába
javorový sirup. Na stene je podobizeň pôvodného majiteľa a pod ním sú formičky,
ktoré sa používajú pri výrobe.
A takto sa môžete vyfotografovať so Stefanom ako váš suvenír, synom pôvodného zakladateľa, ktorý je súčasným majiteľom chalúpky /
And so you can take a photo for your souvenir-memories with the son of original founder, Stefan, who is the current sugar shack´s owner
Cabane à sucre Chez Dany
Cukrová chalupa U
Danyho
Ďaľšia
cukrová chalúpka kde sme sa zastavili je zasadená v samom srdci krásneho regiónu
Mauricienne, Trois-Rivières na polceste medzi Montrealom a Quebec City (exit
192 od hlavnej cesty 40), asi 1,5 hodiny cesty od Montrealu. Budete prijatý v
dekore čarovnej krajiny a atmosféry typickej pre quebecké
"cukrovanie". Budete sa môcť naraňajkovať, naobedovať, navečerať a
ochutnať javorový sirup priamo pri jeho príprave na ľadovom podnose. Majiteľ má vo dvore drevené budovy kde môžete vidieť celú technológiu výroby javorového sirupu. Váš pobyt
počas stolovania spríjemní huslista hrajúci hudbu typickú pre tento kraj.
Cukrová
chalupa U Danyho
Dany sugar shack
Ochutnávanie
javorového sirupu karamelizujúceho priamo na ľade.
... a posedenie si pri hudbe
typickej quebeckému kraju.
... and dining with the music typical of Quebec regions
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára