6. decembra 2014

SOLO CESTA naprieč južnou Európu cestovateľky z východnej Európy/ A SOLO GIRL TRIP across southern Europe from Eastern Europe

Read this post in my English blog 


Prvá časť/ The First Part

V centre Atén/ In the Heart of Athens                      

Pred gréckym parlamentom / 
In front of the Greek Parliament

Počas socialistického Československa len málokto mohol vycestovať na dovolenku mimo socialistického východného bloku. V tom čase ma pozvala na návštevu moja kamarátka zo študentských čias, pôvodom Grékyňa, ktorá bývala na okraji Atén. Požiadala som československé úrady o pas a víza nielen pre Grécko, ale aj pre krajiny ktorými som prechádzala na Balkáne a pre Taliansko a Rakúsko, cez ktoré som sa rozhodla vracať naspäť. A bola som prekvapená, keď som dostala povolenie na vycestovanie, pretože ma čakala nepoznaná dobrodružná cesta.

Acropolis

Podrobne som si pripravila svoju trasu a informácie z vtedajších už starších turistických knižných sprievodcov, ktoré som našla v knižniciach. Vzrušená z cesty, bez strachu, sama s jedným ruksakom pre vysokohorskú turistiku naplneným darčekmi pre kamarátku a starším fotoaparátom značky Praktika, som prišla na bratislavskú stanicu. Bolo leto a ja som nastúpila do skoro prázdneho rýchlika. Moja miestenka bola v prázdnom  kupé. Avšak hneď za mnou vstúpila do kupé dievčina, asi v mojom veku, s dvoma kuframi. Cestovala sama do Alexandrie za príbuznými. Boli sme prekvapené a zároveň potešené, že sme sa stretli s podobnými destináciami v tom kupé starého medzinárodného rýchlika. Počas cesty sme mali zaujímavé príhody a nakoniec šťastne sme pricestovali do horúcich Atén.


V centre Atén / In the heart of Athens


Tak sme zakotvili v našej prvej zastávke, v Aténach, obe prvý krát vidiac jedno z najstarších miest sveta. Bolo to pre nás neobyčajné, byť samé v centre Atén a okolo nás rušná premávka. Moju cestu mám zdokumentovanú na fotkách filmu Fuji. Tak, toto bola prvá časť mojej okružnej solo cesty. V ďalšej časti sa vrátim do rýchlika na trase Bratislava - Atény. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

 

Sample text

Sample Text

 
Blogger Templates