22. mája 2016

Kláštor pod Znievom v Malej Fatre/ Kláštor pod Znievom Village in Low Fatra Mountains, Slovakia / Village Kláštor pod Znievom dans Petite Fatra Montagnes, Slovaquie / Деревня Kláštor pod Znievom в Мала Фатра, Словакия

Táto malebná dedina so špecifickou architektúrou strednej vrstvy ale aj ľudových tradícií, z roku 1113 pod Turčianskym hradom (dnešné zrúcaniny hradu Zniev) v okrese Martin, Žilinskom kraji, sa rozprestiera v údolí Vríce ktoré oddeľuje pohorie Žiar od Lúčanskej Malej Fatry. V r. 1578 tu vznikla prvá botanická záhrada v Európe na výrobu liekov, jedno z prvých slovenských gymnázií, niekoľko kúrií, farské kostoly, kláštor a mnoho iných cenných stavieb. V druhej polovici 19. storočia sa zo Znieva stalo jedno z centier slovenského národného hnutia. 

Prehliadka

Do Kláštora pod Znievom je najlepšie cestovať autobusom z okresného mesta Martin pri železničnej stanici, ktorý sa vracia z dediny v skorších popoludňajších hodinách. Potom zostáva návrat len vlakom, stanica ktorá je vzdialená z dediny až 4,9 km. Tu je trasa.

Prehliadka sa môže začať od budovy Pamätnej izby, kde je aj orientačná tabuľa s pamiatkami v dedine. Po ceste sú rozmiestnené tabule s textom a obrázkami opisujúcimi priľahlé pamiatky a históriu obce. 


Tabuľa s pamiatkami / Board with the Sights




Pri nej stojí Kostol sv. Mikuláša z 2. polovice 13. storočia, národná kultúrna pamiatka s farou. Z tadiaľ sa môže prejsť na Kalváriu kde sa na vrchole nachádza barokový kostol Sv. Kríža z r. 1728. Na ceste Kalváriou sa nachádza aj jaskyňa Lurdskej Panny Márie

Brána do fary Kostola sv. Mikuláša / Gate to Rectory of St. Nicholas Church

Kalvária / Calvary

Na ceste ku Kalvárii je tabuľa opisujúca zrúcaniny hradu Zniev z 13. storočia, ktorý bol správnym centrom Turčianskej stolice. V roku 1681 ho vypálili a vyrabovali. Je to z tadiaľ asi 2 hodinová túra.


Informácie o zrúcaninách hradu na kopci Zniev,  za tabuľou /
Information about the castle ruins on the hill Zniev, behind the board

Cestou späť vidíme jarnú prírodu pod Znievom. Toto bohatstvo prírody bolo predpokladom prekvitania olejkárstva v 17.- 18. storočí. Olejkári sa zaoberali výrobou rastlinných olejov, ktoré potom predávali ako liečivá.


Olejkárstvo v Turci 17. storočia / 
Folk oil production in the Turiec region of 17th century

Jar v Kláštore / Spring in the Kláštor Village

Jar v Kláštore / Spring in the Kláštor Village

Jar v Kláštore / Spring in the Kláštor Village


Vrch Zniev v Malej Fatre / Zniev Hill in Low Fatra Mountains


Vraciame sa popri Kostole sv. Mikuláša a zabočíme do ľava k Riadku a Lazanom, obcí pripojených v 70. rokoch. Na začiatku môžeme vidieť prenesenie drevených stavieb do kameňa, tehál, s drevenými trámovanými stropmi. Vystavili ich menej zámožní obyvatelia v 1. polovici 19. storočia.  Veľká časť domov má parcelu oddelenú múrom z ulice otvoreným do dvora polkruhovou bránou s drevenými zdobenými krídlami. Stojí tu aj Černákov mlyn , Kaplnka sv. Jozefa z r. 1768 a súsošie Kalvárie z r. 1826.




Dedinská architektúra, Riadok a Lazany / 

Village Architecture in Riadok and Lazany 




Mlyn / Mill

Vraciame sa naspäť dedinou a prechádzame popri soche sv. Floriána hasičskom dome

Sv. Florián / St. Florian

Hasičský dom / Fire House

Dedinská architektúra / Village Architecture

Dedinská architektúra / Village Architecture

Dedinská architektúra / Village Architecture


Cestou v ľavo sa dostaneme k Prepoštskému kostolu a kláštoru z 13. storočia a neskôr sídlo jezuitov. Keď sa budeme vracať dolu dedinou, na pravo uvidíme 1. budovu slovenského katolíckeho gymnázia otvoreného v školskom roku 1869-1870 v budove znievskeho zemana Mateja Točeka. V súčasnosti tu sídli Diecézna historická knižnica Dr. Štefana Moysesa. 

Prepoštský kostol a kláštor / Prepost Church and Monastery


Tabuľa pred Kláštorom / Board before the Monastery

Panna Mária pred Kostolom / Virgin Mary 

Budova prvého slovenského katolíckeho gymnázia /
The building of the first Slovak Catholic Gymnasium


Budova prvého slovenského katolíckeho gymnázia /
The building of the first Slovak Catholic Gymnasium


Dostaneme sa na koniec dediny a vydáme sa priamo po ceste k železničnej stanici. Pred nami je viac než 4 km kráčania. Na pravo uvidíme ešte sošku sv. Vendelína a za nami je vrch Zniev s okolitou panorámou. 

Sv. Vendelín / St. Vendelin



Sv. Vendelín / St. Vendelin


Za nami je Zniev s Malou Fatrou/ Zniev with Low Fatra behind us

Pred nami sa týči Veľká Fatra s dominantou Tlstá a Ostrá. Keď prídeme na hlavnú cestu, odbočíme do prava a obídeme budovu kde sa plní minerálna voda Kláštorná. Prejdeme uličkou medzi pár domami a už sme na stanici, z ktorej sa môžeme dostať vlakom naspäť do Martina, alebo na smer Banská Bystrica a Zvolen. 

Tlstá a Ostrá Veľkej Fatry pred nami / 
Tlstá and Ostrá Hills in Great Fatra before us

Podnik minerálnej vody Kláštorná / Mineral water company Kláštorná

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

 

Sample text

Sample Text

 
Blogger Templates